PinkCyberResilience

PinkCyberResilience

Veel bedrijven onderschatten het gevaar van een cyberaanval, hoewel één enkele aanval een organisatie volledig plat kan leggen. Björn Boot, Senior Product Manager bij Pink Elephant, benadrukt dat bedrijven van alle groottes kwetsbaar zijn voor hackers. Vaak zijn er wel maatregelen genomen, maar ontbreekt de correlatie tussen de gebeurtenissen op de verschillende IT-omgevingen. “Het gaat niet om de vraag óf je bedrijf gehackt wordt, maar wanneer, en hoe snel je erachter komt dat iets gaande is,” waarschuwt Boot. Verschillende cyberaanvallen die de afgelopen tijd het nieuws hebben gehaald, tonen de continue kwetsbaarheid van bedrijven aan. Hackers worden steeds creatiever in hun methoden.

De impact van ransomware-aanvallen neemt toe, en kwaadwillenden richten zich steeds vaker op doelwitten die meer losgeld kunnen betalen, waardoor de aanvallen gerichter en destructiever zijn. Daarom is het belangrijk om zowel technologie als medewerkers bewust te maken en te trainen. Zelfs met de beste technologie kan een onbewuste medewerker alsnog een opening voor hackers creëren. Boot benadrukt: “De technologie in orde hebben is heel belangrijk, maar het continue bewustmaken en trainen van medewerkers moet niet onderschat worden.”

Farid Kalaidji, Solution Lead Security bij Pink Elephant, onderstreept het belang van een solide beveiligingsstrategie. “Het gaat erom dat bedrijven niet alleen reactief, maar vooral proactief te werk gaan om bedreigingen tegen te gaan,” legt Kalaidji uit. Met onze expertise in Security en SOC benadrukt hij dat een geïntegreerde aanpak waarbij alle beveiligingslagen samenwerken essentieel is om de kans op succesvolle aanvallen te minimaliseren.

"Het gaat niet meer om de vraag óf je bedrijf gehackt wordt, maar wanneer, en hoe snel je erachter komt dat iets gaande is"

Bjorn Boot Senior Product Manager bij Pink Elephant

Om bedrijven beter te beschermen, maakt Pink Elephant gebruik van het PinkCyberResilience Platform. Dit platform biedt met DMaaS Backup en NIST-3-2-1 back-ups storage, uitgebreide functies zoals anomaliedetectie, Threat Scan, en Clean Room Cyber recovery. Door deze technologie te integreren, kunnen bedrijven niet alleen hun gegevens veiligstellen, maar ook snel herstellen in geval van een cyberincident. De functies Threat Scan en Clean Room Recovery integreren naadloos met de Hybrid Cloud van Pink en/of Microsoft Azure, waardoor bedrijven hun beveiliging verder kunnen versterken met Cloud gebaseerde oplossingen. Deze functies zorgen ervoor dat bedrijven proactief bedreigingen kunnen identificeren en effectief kunnen reageren om schade te minimaliseren. Bovendien werken de maatregelen tegen ransomware ook effectief tegen andere vormen van malware.

Matty van Heesch, Senior Technical Consultant bij Pink Elephant, benadrukt de waarde van het PinkCyberResilience Platform voor organisaties. “Het platform biedt een complete oplossing voor cyberweerbaarheid, met geïntegreerde tools die bedrijven helpen om zowel preventief als reactief op bedreigingen te reageren,” zegt van Heesch.

Het PinkCyberResilience Platform omvat ook extra beveiligingsfuncties zoals SAML (voor veilig identiteitsbeheer), MFA (Multi-Factor Authentication) voor extra lagen van authenticatie, het vier-ogenprincipe om te zorgen dat belangrijke acties altijd door twee personen worden goedgekeurd, en auditable logboeken om alle activiteiten te kunnen traceren en controleren. De airgap-functie zorgt ervoor dat back-ups fysiek gescheiden zijn van het netwerk, wat extra bescherming biedt tegen cyberaanvallen.

In Naarden heeft Pink Elephant een eigen Security Operations Center (SOC) ingericht. Vanuit dit centrum wordt de IT-infrastructuur van klanten en Pink Elephant zelf 24/7 gemonitord. Het PinkSOC, onderdeel van de PinkSecure dienstverlening, verzamelt en correleert log-informatie van relevante applicaties en apparaten, en maakt gebruik van een Security Information & Event Management (SIEM) systeem. Dit systeem helpt om afwijkende zaken te detecteren en dreigingen te mitigeren. Bovendien gebruikt het SOC ‘threat intelligence’ van externe bronnen om kwetsbaarheden en dreigingsinformatie te beoordelen. Het SOC integreert nauw met het PinkCyberResilience Platform, waarbij de informatie van o.a. anomaliedetectie en Threat Scan wordt gebruikt om afwijkende zaken op te sporen en proactief te reageren op potentiële bedreigingen. Voor veel organisaties is het inrichten van een SOC een te grote opgave, waardoor het logisch is om deze diensten uit te besteden aan een gespecialiseerde partij zoals Pink Elephant, zodat zij zich kunnen concentreren op hun kernactiviteiten.

Een nieuwe Europese richtlijn, NIS2, introduceert strengere eisen voor cybersecurity voor essentiële bedrijven. Deze wetgeving, die begin volgend jaar in Nederland wordt verwacht, verplicht bedrijven om bepaalde beveiligingsmaatregelen te nemen, anders riskeren ze hoge boetes en persoonlijke aansprakelijkheid voor bestuurders. Björn Boot legt uit: “NIS2 vereist een hoge mate van beveiliging en bedrijven moeten aantonen dat ze adequate maatregelen hebben getroffen om hun systemen te beschermen. Het PinkCyberResilience Platform en PinkSOC helpt bedrijven om aan deze nieuwe richtlijn te voldoen.”

Ondernemers kunnen gebruikmaken van tools zoals het Digital Trust Center van de overheid, dat eenvoudige checks biedt om te beoordelen hoe veilig hun digitale omgeving is. Het advies is om niet te denken dat je alles onder controle hebt, maar regelmatig door een expert te laten controleren om zeker te zijn van een goede cybersecurity.

Het is van cruciaal belang om voorbereid te zijn op incidenten zoals ransomware-aanvallen. Het incidentresponsplan van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) biedt een uitgebreide gids voor het reageren op ransomware-incidenten, met nadruk op voorbereiding, identificatie, inperking, eliminatie, herstel en leerpunten. Het volgen van een gestructureerde aanpak zoals beschreven in dit plan kan helpen om de impact van een ransomware-aanval te minimaliseren en snel te herstellen.

Farid Kalaidji benadrukt het belang van deze aanpak: “Een gestructureerde en proactieve benadering van incidentrespons is essentieel. Door voorbereid te zijn en de juiste processen en tools in place te hebben, kunnen bedrijven de schade van een aanval aanzienlijk beperken en sneller herstellen.”

Met de uitgebreide diensten van Pink Elephant kunnen bedrijven op effectieve wijze omgaan met de groeiende dreiging van cyberaanvallen. Door gebruik te maken van geavanceerde technologieën zoals het PinkCyberResilience Platform met DMaaS Backup, Hybrid Cloud, en het gespecialiseerde PinkSOC, krijgen organisaties niet alleen de tools en expertise om hun systemen te beveiligen, maar ook de ondersteuning om snel te reageren en te herstellen na een incident. Pink Elephant biedt een compleet pakket aan diensten die bedrijven helpen om aan de nieuwste wettelijke eisen te voldoen en hun cyberweerbaarheid te verhogen. Hierdoor kunnen bedrijven zich concentreren op hun kernactiviteiten, met de zekerheid dat hun digitale omgeving veilig en beschermd is.