Security awareness is het proces van het vergroten van het bewustzijn en de kennis van medewerkers over de risico’s en best practices van cybersecurity. Het doel is om een veiligheidscultuur te creëren, waarin iedereen zich verantwoordelijk voelt voor het beschermen van de informatie en systemen van de organisatie.
Cyberaanvallen zijn een reële bedreiging voor elke organisatie, groot of klein. Hackers proberen voortdurend om toegang te krijgen tot gevoelige gegevens, geld te stelen, systemen te saboteren of reputaties te schaden.
De laatste paar jaren zijn er veel ontwikkelingen op het gebied van informatieveiligheid. Neem bijvoorbeeld het werken op afstand, door de coronapandemie werken veel medewerkers vanuit huis of andere locaties. Dit vergroot de kans op cyberaanvallen door onveilige wifi, gedeelde apparaten, phishing-links of verloren laptops. Een andere ontwikkeling is de toename van georganiseerde cybercrime. De cyberaanvallen die we zien worden steeds geavanceerder, gerichter en grootschaliger. Hackers werken vaak samen in georganiseerde groepen, met verschillende motieven, technieken, tools en netwerken.
Om beveiligingsincidenten te voorkomen kunnen we verschillende technische en organisatorische maatregelen nemen. Helaas zijn niet alle beveiligingsincidenten af te vangen met deze maatregelen. De menselijke factor is vaak de zwakste schakel in de beveiligingsketen, vooral als de medewerkers niet goed opgeleid zijn over de mogelijke gevaren. Een belangrijke maatregel die daarom genomen moet worden is het verhogen van security awareness onder medewerkers.
Binnen Pink Elephant hebben we een compleet en effectief Security Awareness programma ontwikkeld, met als doel om uw medewerkers te helpen hun security awareness te verbeteren. Het programma bestaat uit de volgende onderdelen:
Kick-off: Dit is de start van het programma, waarin we gezamenlijk uw medewerkers informeren en enthousiasmeren over het belang van security awareness. We kunnen hiervoor gebruik maken van een awareness video, die op een leuke en aansprekende manier de basisprincipes van cybersecurity uitlegt en de medewerkers motiveert om mee te doen aan het programma.
Nul-meting: Hierna voeren we een nul-meting uit, door middel van een phishing simulatie. Zo kunnen we het huidige niveau van uw medewerkers bepalen en de leerdoelen vaststellen.
Ambassadeurstraining: Dit is een speciale training voor een selecte groep van uw medewerkers, die de rol van security awareness ambassadeurs op zich nemen. Zij worden opgeleid om hun collega’s te inspireren en te ondersteunen bij het ontwikkelen van een veilige mindset en gedrag. Zij fungeren als het aanspreekpunt en het voorbeeld voor security awareness binnen uw organisatie.
E-learning: Dit is een online leerplatform, waar uw medewerkers toegang hebben tot verschillende modules over diverse onderwerpen van cybersecurity. De modules zijn kort, interactief en praktijkgericht. Uw medewerkers kunnen de modules op hun eigen tempo en tijd volgen, en hun voortgang en resultaten bijhouden.
Phishing simulaties: Dit zijn realistische en uitdagende phishing oefeningen, waarbij uw medewerkers nep-e-mails ontvangen die lijken op echte phishing-aanvallen. Het doel is om uw medewerkers te trainen en testen op hun vermogen om phishing te herkennen en te rapporteren. U krijgt inzicht in de kwetsbaarheid en het leervermogen van uw medewerkers, en kunt gerichte feedback en tips geven.
Met het Security Awareness programma van Pink Elephant kunt u uw medewerkers op een leuke en effectieve manier leren hoe ze zichzelf en uw organisatie kunnen beschermen tegen cyberaanvallen. U zult merken dat uw medewerkers meer betrokken, bewust en veilig worden, en dat uw organisatie een hoger niveau van cybersecurity bereikt.
Wilt u meer weten over het Security Awareness programma van Pink Elephant? Wij helpen u graag verder!